Wedstrijden 2023

Rescue overzicht 2023

Paasweekend 16, 17 en 18 april: Heeg met op 17 april de ALV

Op zaterdagavond 17 april zal na afloop van de wedstrijden een ALV zijn. Naast de ALV zal het jeugdbestuur ook zorgen voor een gezellige activiteit die avond en er hoeft niet gekookt te worden want dat wordt voor ons gedaan.

Logeren in Heeg kan op vele locaties. Hieronder een aantal links;

Camping Heeg Een boeren camping achtig met een haven direct aan het Heegermeer

Camping Oan de Poel een gezellige camping vlakbij de haven

Dutch youth regatta 2022 26, 27, 28 en 29 mei: Workum

Nederlands kampioenschap met veel klasse die meedoen. Info volgt

Red Cup 2022 11 en 12 juni: Wanneperveen

De belangrijkste cup voor alle RED zeilers in omstreken! Meer info volgt

Sailing tour Stellendam 10 en 11 september: Stellendam

Net geen zout water maar wel voor dit jaar het zuidelijkste puntje waar een SKON tour wordt gehouden dit jaar.

SKON Sailing Tour 1 en 2 oktober: Grou

SKON Sailing tour zijn de wedstrijden die door Nederland heen georganiseerd worden door het SKON. Hieraan doet alleen de Splash klasse aan mee.

Combi wedstrijden  Als je wedstrijd wil gaan varen, kun je als zeiler veel kanten op. Een beginnend wedstrijdzeiler kan meedoen met Combi wedstrijden in zijn of haar regio. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden op de binnenwateren waaraan ook de optimistenklasse en andere klassen mee doen. Wil je deze Combi stap overslaan of kom je al uit het landelijke (Optimisten/OCN) wedstrijdcircuit dan kun je direct lid worden van de SKON en meedoen met de door ons georganiseerde wedstrijden. Wil je alleen op de binnenwateren blijven varen? Ook goed! Sla dan gewoon de wedstrijden op stroom over.

Eindig je in de top 40 bij de OCN (de Optimistenklasse) dan start je bij ons in de A. Anders start je in de B en ga je je best doen om te promoveren naar de A. Twee keer per jaar heb je een kans om te promoveren naar de A klasse.

Nieuwkomers 
Als SKON willen we nieuwe Splash zeilers die nog geen lid zijn, de mogelijkheid bieden om eenmalig deel te nemen aan een SKON Sailing Tour. Op deze manier kun je ervaren hoe het is om mee te doen aan zo’n evenement. Natuurlijk is het betalen van het inschrijfgeld verplicht.

Eind december wordt het wedstrijdschema bekend gemaakt voor het jaar erop. Deze is onder het kopje wedstrijdkalender te vinden.

Opening seizoen; Paasweekend
In het Paasweekend wordt het seizoen geopend met een drie daagse Sailing Tour in Heeg. We zeilen van paaszaterdag tot en met tweede paasdag. Op zaterdagavond vindt de jaarlijkse ALV (algemene ledenvergadering) plaats, waarbij alle zeilers en ouders van harte welkom zijn. We kijken even terug en vooral ook vooruit. Na de vergadering is er altijd een buffet en een activiteit van het jeugdbestuur.

Daarnaast organiseren we in het voorjaar twee SKON Sailing Tours en in het najaar drie SKON Sailing Tours. De locaties zijn verspreid over het land en altijd praktisch voor wat betreft campers, kampeerplaatsen en eventueel te huren huisjes in de buurt. Tevens wordt er negen van de tien keer op zaterdagavond een BBQ georganiseerd waarvoor je je kunt inschrijven, wel zo makkelijk.

Vaarwelkom te Grou: afsluiting van het seizoen
Traditiegetrouw wordt het zeilseizoen afgesloten in Grou. Daar vindt het Vaarwelkom plaats, voor vele mensen een begrip. Alleen de wedstrijden gevaren op zaterdag tellen tijdens het Vaarwelkom mee voor de ranking, want op zaterdagavond wordt het seizoen afgesloten met een samenzijn waar wordt teruggekeken op het jaar, de jaarprijzen worden uitgereikt, de nieuwe leden welkom worden geheten ed. . Daarna (dit valt buiten de organisatie van de SKON) gaan de zeilers naar feestcafé de Treemter alwaar bandjes worden uitgedeeld in verband met alcohol/ leeftijden e.d. Veel zeilers boeken dat weekend een kamer in Herberg Oer ’t Hout.

NK Teamzeilen

Op 26 en 27 november vindt het eerste NK teamzeilen plaats in Haarlem. De wedstrijden vinden plaats recht voor de jachthaven in Haarlem. Mooi beschut en prima om als toeschouwer de wedstrijden van dichtbij te kunnen volgen. Je leert de zeilregels snel toe te passen en het gaat niet om de individuele winst maar om de team winst. Wedstrijden zijn kort (ca. 7 minuten) waardoor dit een ideaal evenement is voor het naseizoen. Je hebt geen tijd om het niet koud te krijgen.

Teamzeilen is een ander tak van het wedstrijdzeilen. Wedstrijdzeilen wordt meestal in een vloot gedaan. Hierbij starten alle boten uit de vloot tegelijk en diegene die als eerste het parcours aflegt wint. Een evenement beslaat hierbij meestal uit meerdere wedstrijden en degene die het gemiddeld het beste doet over alle afzonderlijke wedstrijden, wint het evenement. Bij teamzeilen vaar je in teams van 4 boten een wedstrijd en niet als individuele boot. Je vaart tegen één ander team tegelijk en het is de bedoeling om met je eigen team het andere team te verslaan. Om het andere team te verslaan en moet je zelfs legaal de regels gebruiken om boten van het andere team te vertragen. Zo kan je eigen teamgenoot het andere team inhalen en heb je kans om de wedstrijd te winnen. Dit spelletje maakt het teamzeilen zo leuk om te doen. Het evenement kan je winnen door zoveel mogelijk wedstrijden te winnen van de andere teams.

NK Teamzeilen 2021 is op zaterdag 26 november (start 11.00 uur) en zondag 27 november (start 10.00 uur). Inschrijven kan als team maar ook als individu via Manage2sail. Het wedstrijd comité zorgt ervoor dat je wordt ingedeeld bij een team.

Overnachten Haarlem

Blijven kamperen kan in overleg met de Havenmeester van de HJC. Verder beschikt Haarlem over veel leuke B&B en Hotels in binnen 10 minuten rijden vanaf de haven.

Ranking
Voor onze ranking (kijk daarvoor op de Notice of Race)  telt ook een aantal United4Sailing wedstrijden mee. Deze wedstrijden vinden plaats in Workum (Camping It Soal) en Medemblik (International Sailing Center).

Verder doen veel wedstrijdzeilers tijdens het Hemelvaartweekend mee met de DYR, de Dutch Youth Regtta. Locatie Camping It Soal, te Workum.

De DYR en de U4 wedstrijden zijn grote internationale evenementen waar o.a. ook de Lasers, de Optimisten en de HP boten varen. Een gezellige drukte dus. Deze evenementen hebben eigen inschrijfsystemen én organisatie. Als SKON leveren we op onze eigen Splashbanen de rescue.

Daarnaast organiseert onze internationale klasseverenging de SCIA jaarlijks een EK.

Dit EK valt altijd in de zomervakantie. Al met al ben je ruim een week onder de pannen én als je met jouw team ook nog de week ervoor op locatie komt trainen, nog langer. Aan een sociaal programma wordt ook gedacht.

Herfstkamp
In de herfstvakantie organiseren we altijd een herfstkamp.  Dit kamp is voor de fanatieke A en B zeilers die lekker willen trainen en wie weet ook wel gescout willen worden (als dat al niet gedurende het seizoen is gebeurd) voor het Top en Talentteam. De toppers zijn dan al bekend (vanwege de najaarsranking).

Een tip: sluit je aan bij een sailing team of zeilvereniging  bij jou in de buurt. Zeilen met een team is leuk en als je op groot water bent ook wel zo veilig met een coach.

Weet je niet waar te beginnen? Stuur een mail naar het secretariaat van de SKON.