Tips van de trainer

De bovenboei (Hans Loermans)
In dit artikel wil ik op een paar punten ingaan die mij na aan het hart liggen binnen de Splashklasse.
“Fair Play” vooral bij de bovenboei is daar een van. Meestal ontstaan niet reglementaire situaties bij de bovenboei door een gebrek aan kennis en ervaring. Daar is op zich niets mis mee; fouten maakt iedereen. Gelukkig heeft het wedstrijdreglement daarin voorzien. Door je straf te nemen kun je de wedstrijd reglementair voortzetten. Helaas komt het ook voor dat zeilers bewust de regels naast zich neerleggen om voordeel te halen. Erger nog, daarna varen ze vrolijk verder zonder de bijbehorende straf te nemen. Dit is bijzonder onsportief. Vreemd genoeg wordt dit onsportieve gedrag door de andere zeilers getolereerd. Als je iemand een overtreding ziet maken, aarzel dan niet en roep hard en duidelijk “Protest” en het zeilnummer. Verzamel getuigen en als de straf (rondjes draaien) niet wordt genomen, zet het protest door. Dit is je sportieve plicht.

Een ander punt is het overzeilen van de bovenboei. Als je te vroeg op de layline bent of er overheen, dan loop je grote kans de bovenboei te overzeilen.

In dit stukje wil ik deze zaken verduidelijken en jullie een aantal tips en trucs aanreiken om van een bovenboei-ronding een succes te maken.

Artikel de bovenboei (PDF Adobe Acrobat)